Veel gestelde vragen kosten, verzekeringen, eigen risico en eigen bijdrage

Het tarief voor een revalidatietraject bij ons is afhankelijk van hoe je behandeltraject eruit gaat zien. Het tarief geldt voor het jaar van de aanvang van de DBC(behandeling). Het kan dus zo zijn dat er voor jou 2 verschillende tarieven gelden als je traject in 2 verschillende jaren loopt. Dit komt omdat je behandeltraject op een bepaald moment start en op een vast moment wordt gesloten volgens de landelijke wetgeving. Als je traject volgens deze landelijke wetgeving wordt gesloten maar je behandeling loopt nog door, dan wordt er een zogeheten vervolg DBC geopend. Wanneer dit vervolgtraject start in het jaar dat volgt op het startjaar van de behandeling betekent dit dat er voor het eerste traject een ander tarief geldt dan voor het vervolgtraject. De verschillende tarieven kun je terugvinden in de prijslijst op onze websites.

 

Een revalidatietraject bij ons valt onder je basisverzekering, wat betekent dat je inderdaad eigen risico moet betalen. Hoeveel eigen risico je moet betalen, hangt af van de kosten voor het revalidatietraject dat je bij ons volgt en het openstaande bedrag van je (vrijwillig) eigen risico in dat jaar.

Het kan zijn dat de kosten voor een revalidatietraject bij ons twee jaar achter elkaar van je eigen risico afgaan. Dit komt omdat je behandeltraject op een bepaald moment start en op een vast moment wordt gesloten volgens de landelijke wetgeving. Als je traject volgens deze landelijke wetgeving wordt gesloten maar je behandeling loopt nog door, dan wordt er een zogeheten vervolg DBC geopend. Wanneer dit vervolgtraject start in het jaar dat volgt op het startjaar van de behandeling betekent dit dat je zowel over het eerste als over het vervolgtraject een eigen risico verschuldigd bent. De startdatum van het DBC-traject is bepalend voor het eigen risico. Als je bijvoorbeeld in 2022 verzekerd bent bij ACG, maar in 2023 stap je over naar Nubria en er wordt een vervolg DBC voor je geopend in 2023, dan betaal je in 2022 eigen risico bij ACG en in 2023 bij Nubria.

Nee, voor kinderen onder de 18 jaar geldt géén eigen risico.

Nee, je betaalt geen eigen bijdrage voor een revalidatietraject bij ons. Ook al krijg je een specificatie van je zorgverzekeraar waarop een bedrag aan eigen bijdrage staat, hoef je deze eigen bijdrage niet te betalen. Dit deel komt voor de rekening van ons revalidatiecentrum. NB het (vrijwillig) eigen risico dat je hebt bij je zorgverzekeraar, komt wel voor je eigen rekening.

Toegangstijd tot polikliniek: maximaal 14 dagen (kalenderdagen)

Op dit moment kunnen wij binnen 2 weken na aanmelding een afspraak met je inplannen voor een eerste gesprek. Tussen het eerste gesprek en de start begeleiding plannen wij intakegesprekken met de revalidatiearts en behandelaren om jouw behandeltraject zo optimaal mogelijk af te stemmen.

Wil je sneller geholpen worden? Dan kun je bij je zorgverzekeraar terecht voor wachtlijstbemiddeling. Zij kunnen je informeren of je bij een andere zorgaanbieder sneller terecht kunt. De maximaal aanvaardbare wachttijd die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk is overeengekomen (de Treeknorm) bedraagt voor de toegangstijd tot de polikliniek 4 weken.

Aan het begin van je revalidatietraject kun je bij ons revalidatiecentrum een akte van cessie invullen. Hiermee machtig je ons om je zorgverzekeraar te verzoeken aan te geven of facturatie rechtstreeks naar de zorgverzekeraar kan plaatsvinden. Helaas biedt niet iedere zorgverzekeraar deze mogelijkheid. In dat geval zijn wij genoodzaakt de factuur voor het revalidatietraject dat je hebt gevolgd bij ons naar je op te sturen. Deze factuur kun je indienen bij je zorgverzekeraar. Het uitgekeerde bedrag dien je vervolgens over te maken naar ons revalidatiecentrum. Behalve het eigen risico, komen er verder geen kosten voor je rekening.

Op dit moment heeft ons revalidatiecentrum een contract met de zorgverzekeraars Caresq en DSW. Dit contract geldt ook voor alle labels die aan deze concerns verbonden zijn. Omdat we niet met alle zorgverzekeraars een contract hebben, wordt de behandeling bij ons door sommige zorgverzekeraars niet volledig vergoed. Het bedrag dat niet vergoed wordt, komt voor de rekening van ons revalidatiecentrum. Hier hoef je dus niets van te betalen. Het (vrijwillig) eigen risico dat je hebt bij je zorgverzekeraar, komt wel voor je eigen rekening. Mocht je willen weten waarom jouw zorgverzekeraar de behandeling bij ons revalidatiecentrum niet volledig vergoedt, dan adviseren wij je om contact op te nemen met je zorgverzekeraar. Mocht je het niet eens zijn met het gegeven antwoord, dan kun je contact opnemen met de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ).

Door een aantal zorgverzekeraars zijn extra regels opgesteld voordat je in behandeling mag komen. Dit betreft de concerns Achmea, VGZ, Menzis, Zorg en Zekerheid, Caresq, ENO en ONVZ. Deze procedure geldt ook voor alle labels die aan deze concerns verbonden zijn. Bij deze zorgverzekeraars moeten wij eerst het medisch dossier van de patiënt overleggen. Aan de hand van dit dossier bepaalt de zorgverzekeraar of ze overgaan tot een akkoord voor begeleiding bij ons revalidatiecentrum.

Wat betekent dat voor jou:
Na de intake bij ons revalidatiecentrum ontvang je een begeleidingsvoorstel waarop je akkoord kunt geven. Na jouw akkoord zullen wij je medisch dossier naar je zorgverzekeraar sturen. Je zorgverzekeraar beoordeelt vervolgens of ze overgaan tot een akkoord voor begeleiding bij ons revalidatiecentrum. Deze procedure geldt alleen als je verzekerd bent bij de concerns Achmea, VGZ, Menzis,, Zorg en Zekerheid, Caresq, ENO en ONVZ. Deze procedure geldt ook voor alle labels die aan deze concerns verbonden zijn.

Om een aanvraag bij Achmea te kunnen doen, stelt Achmea de extra voorwaarde dat er brieven van de behandelaren in de eerste lijn over de indicatie, het aantal behandelingen en de resultaten op briefpapier en ondertekend door de behandelaren uit de eerste lijn beschikbaar zijn. Concreet betekent dit dat we eerst deze brieven van je moeten hebben voordat we jouw medisch dossier kunnen overleggen.

Op je factuur vind je zowel directe als indirecte tijd. Directe tijd wordt geschreven als je bij ons bent geweest voor een gesprek of behandeling. De behandeldata op je factuur waarop je niet zelf bij ons aanwezig was, is geschreven als indirecte tijd. Dit is onder andere rapportage tijd, telefonisch contact, overleg met andere behandelaren over je traject etc. Deze tijd kan ons revalidatiecentrum bij de zorgverzekeraar in rekening brengen. Dit vind je dan terug op je factuur.

De hoogte van je factuur hangt af van de tijd die je totale revalidatietraject heeft gekost. Onder deze tijd valt zowel directe als indirecte tijd. Het kan dus zo zijn dat je maar 2 keer bij ons revalidatiecentrum bent geweest, maar dat er ook indirecte tijd voor je gemaakt is. Hierdoor wordt de tijd van je revalidatietraject meer en gaat de prijs van het revalidatietraject omhoog. Het DBC systeem is een systeem van gemiddelden. Het kan dus voorkomen dat je relatief weinig aanwezig bent geweest en een relatief hoge factuur krijgt, maar het kan ook zo zijn dat je relatief veel aanwezig bent geweest en een relatief lage factuur krijgt. Zo is het tarief in 2021 voor bijvoorbeeld 12 uur behandeltijd even hoog als voor bijvoorbeeld 45 uur behandeltijd. De verschillende tarieven met de tijd van een revalidatietraject kunt je terugvinden in de prijslijst van ons revalidatiecentrum.

Aanmelden

Voor een poliklinische revalidatiebehandeling bij Revalidatiecentrum Drechtsteden / Haaglanden heb je een verwijzing van je arts nodig.

Dat kan je huisarts, maar ook een bedrijfsarts of medisch specialist zijn. Heb je een verwijzing, dan kun je hieronder een keuze maken op welke wijze je contact met ons legt voor het maken van een afspraak.

Je kunt ons direct bellen op 078 – 303 12 50(Drechtsteden) / 079 – 20 02 020(Haaglanden) of vul dit formulier in, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op.